White Hawk

Ezen a blogon szeretném megmutatni Önöknek, hogy miként is látja az a fiatal a világot, aki egy rossz századba született. A blogom teljesen névtelennek szánom, így sem az én, sem már neve nem fog felkerülni. Ha egy személyes történetben megnevezek valakit, akkor az a név kitalált, és nem fedi a valóságot. Kellemes időtöltés kívánok a blogomon: White Hawk

Várható bejegyzések

A közeljövőben publikálni fogok írásokat a:
-napiszar.com és társaikról
-a fiatalok elkurvulásáról
-média befolyásolásáról
-kortárs "művészetekről"
-az eddig félreértett szubkultúrákról
Ha van kedve, akkor nézzen majd vissza!
White Hawk

Ajánlás

Ha tud egy olyan témát, ami maga szerint megér egy bejegyzést, kérem ne habozzon, hanem ossza meg velem! White Hawk

HTML

Linkblog

Friss topikok

Archívum

Alapműveltség

2010.02.21. 23:25 | White Hawk | Szólj hozzá!

Bárki bármit nem tud, rögtön rá lehet vágni, hogy ez az alapműveltség része. Ez a szó is lassan már a divatos varázsszavak közé sorolható, mint például a "bocsi", mivel mindent el lehet intézni, legalábbis sokan hisznek ebben.

Manapság már az alapműveltség részét képezik a különböző sorozatok története és szereplői, a celebek, pletykák és minden amit a média válogatás nélkül zúdít a gondolkodásra már szinte képtelen tömegre. Persze ha valaki nem tart szoros lépést a világot uraló információ áradattal, vagy csak szelektál, az már rögtön cikinek számít. De az igazi probléma az az, hogy ezek az új "műveltségek" kiszorítják a köztudatból az igazi műveltséget, aminek volt valami tartalma is, és nem csak 2 évad a tévében. A mai fiatalok azt sem tudják, hogy kik vannak benne az irodalom könyvekben, pedig elvileg tanulni, tanítani kéne. Fogalmuk sincsen, hogy mi is történt 56-ban, pedig az nem is volt olyan túl régen, hogy elfelejtsük. Hasonló még a komoly zene, nyelvtan, elsősegély, szólások és közmondások. Sorolhatnám még, de gondolom már érti, hogy mikre gondolok. A legtöbb nagyon hasznos tud lenni, például egy elsősegély életet is menthet, a többi pedig csak árnyaltabbá teszi a gondolkodásunkat, hogy legyen mihez hasonlítani egy adott helyzetet, vagy hogy legyen mire alapozni egy érvelést. Meg ha valaki szóba hoz egy témát akkor tudjuk, hogy miről is beszél igazán. Ezeket szorítja ki a média a köztudatból.

Az iskolában sem jobb a helyzet. Ott már ezzel égetik a diákságot. Néha igazuk is van, ha olyan témáról van szó. De én, mint volt fizika fakultációs és volt évfolyamelső, kijelentem, hogy a tömegdefektus kiszámítása, és a fotoeffektus kilépési munkájának kiszámítása nem képezi az általános műveltség részét. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem is kell odafigyelnie órán, de ha nem megy, akkor az nem nagy baj feltéve, ha legalább megpróbálta megérteni. Ugyanígy kémiából a ketonok, vagy biológiából a 4. agyideg megnevezése.

Szóval a mai alapműveltség már nem is annyira műveltség, inkább trendiség. De maga a szó még felhasználható cikizésre, a tanári tekintély megteremtésére, legalábbis megragadnak minden eszközt.

White Hawk

Címkék: média iskola műveltség

A bejegyzés trackback címe:

https://whitehawk.blog.hu/api/trackback/id/tr241779711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása