White Hawk

Ezen a blogon szeretném megmutatni Önöknek, hogy miként is látja az a fiatal a világot, aki egy rossz századba született. A blogom teljesen névtelennek szánom, így sem az én, sem már neve nem fog felkerülni. Ha egy személyes történetben megnevezek valakit, akkor az a név kitalált, és nem fedi a valóságot. Kellemes időtöltés kívánok a blogomon: White Hawk

Várható bejegyzések

A közeljövőben publikálni fogok írásokat a:
-napiszar.com és társaikról
-a fiatalok elkurvulásáról
-média befolyásolásáról
-kortárs "művészetekről"
-az eddig félreértett szubkultúrákról
Ha van kedve, akkor nézzen majd vissza!
White Hawk

Ajánlás

Ha tud egy olyan témát, ami maga szerint megér egy bejegyzést, kérem ne habozzon, hanem ossza meg velem! White Hawk

HTML

Linkblog

Friss topikok

Archívum

A szubkultúrákról - 1. rész

2010.02.26. 00:35 | White Hawk | Szólj hozzá!

A most induló bejegyzés sorozatban a szubkultúrákról lesz szó. Gondolom mindenkinek van már egy kialakult képe ezekről a csoportokról. Ebben a bejegyzésben csak a bevezető található meg, az egyes szubkultúrákra külön bejegyzéseket szánok.

Először is mi is az a szubkultúra? A szubkultúra az a szociológiai fogalom, ami egy olyan csoportot jelöl meg a társadalmon belül, aminek a tagjai az általános normáktól eltérően saját értékrendszert, ideál, viselkedési normákat, életstílust alakítottak ki maguknak, és ezek szerint élnek. A meghatározást kicsit magyarázva a kultúra része a szubkultúra. De bizonyos értékek csak bizonyos szubkultúrában lelhetőek fel. Gyakorlatilag a szubkultúrák összessége adja meg az a bizonyos sokszor emlegetett kultúrát. Ezért is hülyeség elítélni egy ilyen csoportot.

Ahhoz, hogy valaki igazi, értékes tagja legyen egy szubkultúrának sok mindenen keresztül kell vergődni. Utána kell járni a részleteknek, ki kell építeni a kapcsolatot az új szubkultúrán belül. Mert ugye elég hamar felhígulnának ezek a szubkultúrák, ha mindenki csak pár közös gondolat miatt nevezné magát tagnak, de erről majd kicsit később. De ez az út nem olyan rögös, mint aminek látszik, mert sok szubkultúra alapja egy életérzés, belső látásmód. Ezeken pedig csak csiszolni lehet, lényegesen megváltoztatni nem. Így ha valaki valahova nem igazán tud beilleszkedni, akkor annak jó oka van.

Itt most még a sorozat elején szót ejtek a divatmajmokról. Akik csak azért vallják magukat egyik-másik szubkultúra tagjainak, mert úgy gondoltak egyet, vagy mert feltűnési viszketegségükben nincs jobb dolguk, mint pár hónapig eljátszani egy emot vagy egy gothot. Persze addig is ő lesz a központban, meg ugye menőzhet azzal, hogy ő most egy goth, mert feketébe öltözött. De ez nem így működik. Minden szubkultúrának megvannak a belső értékei, és a külsőségei, "divatja". Az ok okozati összefüggés pedig az, hogy a belsőből ered a külső. Így csak divatmajom lehet az, aki csak a megjelenésre figyel oda.
Miért van olyan sok divatmajom? Ez egyszerű, mert sokan csak olvastak, hallottak valamit valahol és attól ők is ilyenek akarnak lenni, mert például jók a bulik, feltűnő vagy mert egyszerűen csak szeretne valahova tartozni. Ezért szoktak felhígulni ezek a csoportok, mert sokan átjáróháznak nézik ezeket.

Az egyetlen gondot, a divatmajmokon kívül, csak az okozhatja, ha valaki szűk-látókörű. Ha nem fordít energiát megismerni valakit egy másik szubkultúrából, vagy ha egy hülye miatt egy egész csoportot bélyegez meg. Megint ott van az a bizonyos "olvasott, hallott valamit valahol, amit sokan elhittek, ezért ez biztosan igaz" történet(ez még gyakran elő fog fordulni). Így egy szubkultúra megítéléséhez nem árt többekkel is megismerkedni abból a környezetből, még mielőtt elhamarkodott véleményt hozunk és azt szent igazságként terjesztjük. Egyébként is minek elítélni más életstílusát? Semmi értelme nincsen. Sokan csak azért ítélkeznek, mert ha van egy sokak által bírált "közellenség", akkor azt fikázva fényesebbnek tűnik a fikázó. De ez már inkább a napiszar.com jellegzetessége, egy másik bejegyzésben majd erről is írok.

Részemről egyik szubkultúrával sincsen bajom. A legnagyobb gond eddig az volt, hogy egy rocker elkezdett cikizni a haverjai előtt, hogy menőbnek tűnjön, de ő csak egy agyatlan hülye volt és nem hiszem, hogy ez lenne az igazi rocker minta . Normális ember egyébként sem fikáz másokat, hogy magát fényezhesse.

White Hawk

Címkék: szubkultúra fiatalság

A bejegyzés trackback címe:

https://whitehawk.blog.hu/api/trackback/id/tr261791201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása