White Hawk

Ezen a blogon szeretném megmutatni Önöknek, hogy miként is látja az a fiatal a világot, aki egy rossz századba született. A blogom teljesen névtelennek szánom, így sem az én, sem már neve nem fog felkerülni. Ha egy személyes történetben megnevezek valakit, akkor az a név kitalált, és nem fedi a valóságot. Kellemes időtöltés kívánok a blogomon: White Hawk

Várható bejegyzések

A közeljövőben publikálni fogok írásokat a:
-napiszar.com és társaikról
-a fiatalok elkurvulásáról
-média befolyásolásáról
-kortárs "művészetekről"
-az eddig félreértett szubkultúrákról
Ha van kedve, akkor nézzen majd vissza!
White Hawk

Ajánlás

Ha tud egy olyan témát, ami maga szerint megér egy bejegyzést, kérem ne habozzon, hanem ossza meg velem! White Hawk

HTML

Linkblog

Friss topikok

Archívum

Szubkultúrák - 2. rész - A keletkezés

2010.02.28. 17:59 | White Hawk | Szólj hozzá!

Most a kezdetekről lesz szó, vagyis a szubkultúrák keletkezéséről. Mindig hasonló gondolkodású, értékrendszerű emberek között alakul ki egy ilyen közösség (ki gondolta volna...). Kialakulási okok a teljesség igénye nélkül:

Vándorlás, mikor egy közösség új élőhelyet talált, egy másik társadalmon belül, akkor nyilván az nem fognak azonnal asszimilálódni az új közegbe, hanem még generációkon keresztül is megmaradnak bizonyos hagyományok, vagy a nyelvük. A globalizált EU-ban ez egyre ritkább, mert már minden összemosódott.

Vallás, minden vallás megmutatja a hívőinek, hogy hogyan is kellene élni. Ez vagy sikerül vagy nem. Észrevételem szerint a vallás manapság csak másodlagos szerepet tölt be, így ezt is elfelejthetjük.

Társadalmon belül elfoglalt hely alapján is kialakulhat. Ez nagyon egyszerű, mert megismerkednek egymással, aztán összefognak, és próbálják maguk kezébe venni a saját sorsukat.

Ellenkultúrák. Szerintem ez a leglényegesebb, mert ezek esetében tényleg új szempontok is kialakulnak, míg az előző esetekben mindig volt valami közös kulturális alap. Itt az emberek között a közös gondolat, az aktuális politikai rendszer bírálata. Persze nem csak politikai lehet az indok, hanem lehet egyszerű gazdasági (gazdag-szegény ellentét), vagy értékszemléleti ellentét is. Ezek az ellenkultúrák pont ezekre akarja felhívni a figyelmet. Legjobb példa a hippi mozgalmak, ellenezték a háborút és az egyén szabadságát hangsúlyozták.

Persze most sem a divatmajmokról volt szó. Vélemény, ellenvélemény, helyesbítés, kiegészítés helye a kommentek között. Köszönöm!

White Hawk

A bejegyzés trackback címe:

https://whitehawk.blog.hu/api/trackback/id/tr361797562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása